Istoricul Colegiului Tehnic "Edmond Nicolau" Focșani

Grupul Școlar de electrotehnică Focșani - Vrancea a fost înființat în anul 1972 sub denumirea de ”Grupul școlar profesional pe lângă întreprinderea de dispozitive, ștanțe, matrițe și scule așchiatoare Focșani”, conform urmatoarelor documente:

  1. Protocolul încheiat de M.C. Ind. și M.I.C.M. la data de 15.06.1972
  2. CTS - comun M.C. Ind. și M.I.C.M. nr. 96 la data 20/9.06.1972
  3. Banca de investiții cu nr. 1206/2C/11.06.1972
  4. Ministerul Educației și Învățământului cu nr. 76341/31.07.1972

În anul școlar 1972-1973, unitatea a funcționat cu două clase de liceu, profil mecanic, în localul liceului ”Al. I. Cuza” iar în anul 1973 a început construcția localului actual al unității școlare.

Denumirea școlii a suferit transformări după cum urmează:

  • 1980: ”Liceul industrial nr. 1, Focșani”, având liceu zi și seral, școală profesională, școală de maiștri și gimnaziu;
  • 1991: ”Grupul școlar industrial de electrotehnică, Focșani”, având liceu zi și seral, școală profesională, școală maiștri și școală de ucenici;
  • 1994: ”Grupul școlar industrial de electrotehnică, Focșani”, având liceu zi și seral, școală profesională și școală de ucenici;
  • 2001: ”Grupul școlar de electrotehnică, Focșani”, având liceu zi și seral, școală profesională și școală de ucenici;
  • 2007: Colegiul Tehnic ”Edmond Nicolau” Focșani - Vrancea, având liceu zi și seral, școală profesională

 Scopul declarat al înființării unității școlare a fost acela de a pregăti forță de muncă necesară întreprinderii patronatoare. Pe parcursul anilor școala a ajuns să furnizeze forță de muncă calificată necesară întregii zone industriale a orașului Focșani, ceea ce a făcut necesară mărirea și diversificarea planului de școlarizare și implicit aplicarea politicilor și strategiilor adecvate. Întreaga activitate de educație era subordonată viitoarei încadrări în producție a absolvenților.

Tradiția spune că în ”Liceul nr. 1” (denumire a școlii care a rămas în conștiința locuitorilor din Focșani) se învață meserie conform zicalei: ”Meseria este brățară de aur”.

Aceasta a însemnat educarea elevilor în spiritul mândriei de a stăpâni bine o meserie, lucru demonstrat pe parcursul anilor de rezultatele obținute la concursurile pe meserii câștigate și de acomodarea rapidă la viața de uzină.

Email
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Search